22 Ağustos 2013 Perşembe


Obezite ameliyatı sonrası çay, kahve ve gazlı içecekler
Çay ve Kahve:

Obezite ameliyatı sonrası çay ve kahve alımı belli bir süre yasaklanır. Genelde bunun amacı çay ve kahvenin yeni ameliyat edilen mideye zarar vermesi ve ülsere yol açabilmesidir.

Bu içecekler ayrıca kafein içerdiğinden insanlarda gün boyu süren strese yol açarlar. Kafein insanlarda kalp hızını ve tansiyonu yükseltir. Kişilerde oluşan stres genelde sağlıksız yeme alışkanlıklarına yol açar. Kafenin ayrıca açlığı artırıcı etkisi vardır. Ama yeşil çay vb kafein içermeyen çay tüketebilirsiniz. İçeceklerdeki kafein miktarına tablodan bakabilirsiniz.
 

Gazlı içecekler:

Gazlı içecek konusu hastaların en çok merak ettiği ve en çok sorduğu sorulardandır. Ameliyat olanların bu içecekleri tüketmemeleri gerekir. Bunun 3 sebebi vardır:

Birinci sebeb gazlı içeceklerin içildiğinde gaz oluşturarak yeni oluşturulan mide poşunda basıncı artırması, dikişleri zorlamasıdır. Ayrıca poşta ve yapılan anastomozda genişlemeye yol açarak daha geç doyma hissine ve kilo vermede yavaşlamaya yol açar.

İkinci sebeb gazlı içeceklerin çoğunun kalori ve basit karbonhidrat (şeker) içermesidir. Ayrıca kan şekerinde hızlı yükselme ve insülin salınımına yol açarak açlık hissini artırırlar.
Üçüncü sebeb kafein içermeleridir. Kafeinin iştah artırıcı etkisi vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder