17 Ağustos 2013 Cumartesi

Adölesan dönem çocuklarda obezite cerrahisi 

 Obezite adölesan dönemde giderek artmakta. Amerikada adölesan dönemdeki 1 milyon çocuğun vücut kitle indeksi 35’in üzerindedir. Adölesan dönemdeki obezler için hala başarılı bir ilaç tedavisi yoktur. Birçok medikal tedavi denenmiş ve bu grupta başarı sağlanamamıştır. Artık 18 yaş altında obezlerde de dünyada morbid obezite ameliyatları uygulanmakta ve uzun dönem sonuçları yayınlanmaktadır. Özellikle bu dönem 13-18 yaş arası çocukları kapsamaktadır. Aşağıdaki grafikte çocuklarda vücut kitle indeksi arttıkça ölüm oranlarının ne kadar arttığı gösterilmektedir. Çocuklarda da aynı erişkinlerdeki gibi obezite ciddi bir sağlık sorunu haline gelmiştir.




Günümüzde obeziteye bağlı olarak kızlarda 13-14 yaş ve erkeklerde 14-15 yaş arası yeterli olgunluğa ulaşılmaktadır. Adölesan dönemde medikal tedaviden fayda görmeyen obez çocuklarda bariatrik cerrahi önemli bir alternatif tedavi olarak ortaya çıkmaktadır. Fakat bu dönemde çocukların psikolojik durumunun çok iyi değerlendirilmesi ve kararın ailesi ve çocukla beraber verilmesi gerekmektedir. Bu dönem çocuklarda ameliyat öncesi endokrin değerlendirmelerin çok dikkatli yapılıp gelişimini tamamlayıp tamamlamadığına karar verilmelidir. 

Ameliyat olacak çocuğun kemik gelişiminin %95’ini tamamlamış olması ve adölesan dönemin gelişimini değerlendirmekte kullanılan Tanner evresine göre en az evre 4 olması ameliyat düşünülen çocuğun güvenliği için önemlidir. Ameliyat kriterleri yetişkinlerle aynı, sadece ameliyat öncesi mutlaka denemesi gereken diyet ve medikal tedavi 1 yıl yeterli.

 • VKİ > 40 kg/m2 veya VKİ >35 kg/m2 + komorbidite
 • En az 1 yıl diyet veya medikal tedavi almış olmak
 • Gelişim evresinin Tanner 4 veya 5 olması • Psikoloji değerlendirmelerden geçmiş olmak
 • Kiloya neden olan genetik anomali veya sendromun olmaması 

Ameliyat çeşidi olarak mide bandı, sleeve gastrektomi (tüp mide) veya gastrik bypass uygulanabilmektedir.
www.obezitecerrahi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder